Co je to firemní intranet a jak jej ve firmě využít na maximum?

Spousta lidí s ním pracuje na denní bázi, ale jen málokdo ví, co to vlastně ten intranet je. K čemu vůbec slouží a jak jej využít naplno? Na to jsme se podívali v tomto článku.

Jak již název napovídá, intranet je interní systém, který je určen pro komunikaci uvnitř firmy nebo jiné organizace. Jedná se o typ síťové platformy, která používá stejné technologie jako klasický web. Narozdíl od klasických webových stránek však intranet většinou není dostupný veřejnosti.

Dnešním standardem je dostat se do interního systému odkudkoli a kdykoli. Otázka zabezpečení je pak řešena například přes VPN přístup, autorizací při přihlašování uživatele nebo dvoufaktorové ověření.

 

K čemu intranet slouží?

Hlavním úkolem intranetu je usnadnit sdílení informací a dokumentů v rámci společnosti. Nejjednodušší interní systémy slouží k šíření informací pro zaměstnance nebo obsahují odkazy na soubory uložené na firemním síťovém disku.

Podle konkrétních potřeb firmy však intranet může být velmi komplexní platformou. Může obsahovat funkce jako řízení zakázek, projektů, archivace dat, evidence úkolů, delegace pracovních činností, workflow a jiné.

 

Jak firemní intranet využít naplno?

V minulosti měly intranety podobu statických web stránek, který zobrazoval centrálně uložené dokumenty, články nebo jednostrannou interní komunikaci. Postupem času se začaly intranety vytvářet jako stránky dynamické. Dnes už může mít každá firma svůj systém, který vypadá naprosto odlišně než ostatní, šitý na míru právě potřebám firmy.

Firmy do tvorby intranetu investují finanční prostředky a věnují mu spoustu času a pozornosti, proto je škoda, když potenciál intranetu není využit naplno.

Jak se tedy ujistit, že vaše firmy využívá výhod intranetu na maximum?

 

Školení

Postarejte se o to, aby vaši kolegové dostali řádné školení. Ukažte jim, v čem je přidaná hodnota intranetu a co všechno lze prostřednictvím něj vyřešit.

 

Srozumitelnost a přehlednost

Dbejte na to, aby byla práce v intranetu uživatelsky přívětivá a aby byl srozumitelný a přehledný.

 

Přesun procesů, odkazů a dokumentů

Přesuňte do firemního interního systému všechny důležité procesy, odkazy a dokumenty a udělejte z něj rozcestník do celé firemní infrastruktury.

 

Cílení obsahu

Obsah cilte smysluplně dle organizační struktury na oddělení nebo pracovní pozice tak, aby zaměstnanci nebyli zmateni a zbytečně zahlceni nepotřebnými informacemi.

 

Zlepšování firemní kultury

Používejte intranet jako nástroj zlepšování firemní kultury. Nebojte se být při vymýšlení funkcí kreativní a zapojte kolegy do dění ve firmě.

 

Není pochyb o tom, že hlavním přínosem intranetu je zvýšení efektivity firemních procesů. Intranet je však nástroj pro lidi a má za úkol jim práci usnadnit, nikoli zkomplikovat. A proto máte u našeho intranetového řešení Pinya SharePoint na výběr. Můžete si vybrat řešení na míru nebo si můžete vybrat z nabídky přednastavených modulů, které jsou upravitelné dle vašich požadavků. Přesvědčte se sami.